Új törvényt hoznak az állatorvosi kamaráról és az állatorvosi szolgáltatói tevékenységről

Törvényjavaslatot nyújtott be a Magyar Állatorvosi Kamaráról, valamint az állatorvosi szolgáltató tevékenység végzéséről a kormány pénteken.

A javaslat általános indoklása szerint időszerűvé vált az 1995-ben hatályba lépett kamarai törvény átfogó felülvizsgálata.
Az állatorvosi kamara továbbra is két szintre épülne, országos szervezetre és területi szervezetekre. Az új törvény azonban lehetőséget adna a kamara szervezeti megújítására, gazdaságosabb és hatékonyabb működtetésére. A javaslat szerint például több megye területére is kiterjedhetne egy adott területi szervezet működése.

A törvényjavaslat szerint a kamara kettős feladatkört lát el. Részt vesz a járványvédelemmel összefüggő szervezési feladatokban, vezeti a szolgáltató-állatorvosok névjegyzékét, megalkotja az általános szakmai és állatorvos-etikai szabályokat. Emellett általános szakmai érdekképviseleti funkciót tölt be, egyebek mellett részt vesz az állatorvosok szakmai tevékenységét érintő jogalkotásban.

A javaslat a korábbi magán-állatorvosi helyett a szolgáltató-állatorvosi elnevezést használja. Az indoklás szerint folyamatosan zavart okozott a hivatali ügyintézés során, hogy a korábbi törvény magánorvosi tevékenységként határozott meg közérdekből elvégzendő állatorvosi feladatokat. A szolgáltató-állatorvos elnevezés kiküszöböli ezt az értelmezési zavart.

A törvény szabályozná a szolgáltató-állatorvosi tevékenység végzésének követelményeit, a szolgáltató-állatorvos jogait, kötelezettségeit, illetve a szolgáltatás gyakorlásának jogi formáit és intézményi kereteit.

(forrás: MTI – 2012., június 22., péntek)

About these ads

About allatvedelem.com

Minden, ami állatvédelem, állatmentés, menhelyek, állatvédő szervezetek, segítség, elveszett, talált állatok...

MINDEN hozzászólást örömmel fogadunk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Követem

Értesítést küldünk minden új bejegyzésről a megadott e-mail címre.