„Visszavonták az engedélyünket, a lakosságot zavarja a kutyák ugatása” | Equus Tatai Állatotthon – közelebbről

Az Equus Tatai Állatotthon nem csak Tatán, de a kistérségben is ellátja az állatmentői feladatokat, állatotthonukba számos környező településről érkeznek a jobb sorsra érdemes négylábúak. Példaadó, ahogy más szervezetekkel együttműködnek, és mindent megtesznek a szerencsétlenül járt állatok megmentéséért. Létük, fennmaradásuk  a közelmúltban mégis bizonytalanná vált. Őket mutatjuk be közelebbről a Baranyi Katával készült interjúban:

Miért és mikor hoztátok létre az Equus Alapítványt/Állatotthont?
Cégünk az Equus Állategészségügyi, Állattenyésztési Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 2011. nov. 1-én elvállalta Tata és Kistérségében (10 település) a kóbor kutyák befogását. Ezzel egy időben létrehoztuk az Equus Tatai Állatotthont és az Equus Tatai Állatmenhely Alapítványt, hogy a gyepmesteri telepre bekerült kutyákat felelős gazdához juttathassuk. Eddig a közel 100 befogott kutyából majdnem a felét örökbe tudtuk adni.

Miért éppen az Equus nevet választottátok? Lovakkal is foglalkoztok?
Ez már egy régi hagyomány 1990-ből, az Equus Kft. alapításától. Egykoron Dr. Baranyi Béla állatorvosunk arab és angol telivérek állategészségügyi ellátásával foglalkozott. Innen ered a név, még mikor saját céget alapítottunk és tovább folytatódott a lovas praxis és lovas boltot is nyitottunk.

Hol működtök? Az ország mely területeiről lehet hozzátok fordulni bajba jutott állatokkal?
Telephelyünk Tatán, a Csapó utcában található. Tatáról és a Kistérségből fogadjuk be kóbor állatokat. A Kistérséghez tartozik Baj, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Kocs, Naszály, Neszmély, Szomód, Tardos és Vértestolna.

Sürgős esetekre van azonnali elérhetőségetek?
Ügyeleti telefonszámunk reggel 8.00 és este 18.00 óráig él: 34/821-820.

Általában hogyan kerülnek be az állatok az Equushoz?
Leginkább lakossági és önkormányzati bejelentések alapján kerülnek be az állatok, ahonnan14 nap hatósági állatorvosi megfigyelés után minden esetben átkerülnek az Állatotthonba.
Nagyon sok érdekes történetünk van. Számomra nagyon emlékezetes, mikor egy fához kikötött kutyát hoztak be. A karabiner átszúrta a bőrét, és a bőre alatt összekapcsolódott. Több férfiember segítsége és erővágó kellett ahhoz, hogy le tudjuk törni a láncokat. Szerencsére szépen begyógyult a seb, és a kutya lelkét nem törte meg az eset.
Egy másik kutyus, Foltos, az utcáról került be 34°C-os testhőmérséklettel, belső sérülésekkel, nagyon soványan, kiszáradva. Valószínűleg egy autó is elüthette. Reménytelennek tűnt, de megmenekült az intenzív kezelés és élni akarása miatt. Számomra még nagyon kedves Őzi története, akit a baji lakótelepen etettek, gondoskodtak róla a lakosok, de a nagy téli hideg miatt behozták, aggódtak érte. Kicsit zsémbes volt és félénk, de virgonc Pici Anyu kutyuskánkkal összebarátkozva kikupálódott. Szépséges Blacky-nk három napig csak a száraz kenyeret volt hajlandó megenni. Morgott, csípett, „panaszkodott”, majd szép lassan a gondozó elkezdett egyre közelebb merészkedni hozzá és összebarátkoztak, Blacky megnyílt. Azóta egy szeretetbomba. Emlékszem, mikor először találkoztunk nem akartam zaragatni, mikor pedig egy másfél hét után újra találkoztunk, elkezdett felém futni, én meg nem tudtam mit várjak. Rám ugrott, és arcon nyalt… De nagyon sok ilyen szépre fordult, kedves történetünk van. Azonban egyre többször találkozunk olyan történetekkel, hogy a tulajdonos eladja a házat, vagy külföldre utazik, és a kutyáját a kertben, magára hagyja. Így került be hozzánk Zsuzsi, a szálkás szőrű tacskó négy kiskutyájával vagy Artúr, a gyönyörű mozgású roti. Ezeket a történeteket képekkel együtt megírjuk a facebook oldalunkon.

Mekkora az Állatotthon befogadóképessége? Mennyi állatnak kerestek most gazdát?
Ez változó. A kutyák méretétől, korától, jellemétől függ és az okos beosztástól. Egy kennelben két felnőttet kényelmesen tudunk tartani, ha jól kijönnek egymással. De sajnos nem mindenki kutya jön ki a többivel, ezért páran egyedül vannak. Van egy óvodánk is, ahol általában 4 kölyök van ugyanakkora területen. Ha kiskutyás szukát hoznak be, őket mindenképp egy kennelbe teszünk. Így akár 8-an is lehetnek egy kennelben, ahogy ez Boci esetében történt és 7 porontyával. (Persze ahogy nőnek, átkerülnek egy nagyobb szobába.) Általában 30-40 kutya vár nálunk gazdára.

Milyen rendszeres vagy időszakos rendezvényekkel várjátok az állatbarátokat?
Mivel csak fél éve működünk, nincsenek nagy hagyományaink, de rendkívül élvezzük a programszervezést. Nagyon kedvelt eseménynek bizonyultak a kutyasétáltatós napok. Ezen kívül bármikor lehet jönni hozzánk kutyát sétáltatni a nyitvatartási időben. Tavasz érkeztével kertészkedni invitáltuk a kutyabarátokat. Legutóbb a tatai Tescóban gyűjtöttünk adományokat. A jövőben szeretnénk gyermeknapot tartani, részt venni a városi fesztiválokon, gyerekcsoportokat szervezni az otthonba, így megismertetni a kisebbeket a kutyákkal, a felelős állattartással. Önkénteseinknek is mindig akad feladat, most egy agility pálya építésében gondolkozunk.

Minden menhely gyűjt adományt, támogatást. Titeket hogyan lehet támogatni?
Nagyon örülünk mindenféle adománynak. Szerencsére sokszor kapunk állateledelt, vagy öröklünk felszereléseket, pórázt, nyakörvet, tálakat. Törölközők, lepedők, szőnyegek is érkeznek. Nagyon nagy segítséget jelentenek az önkénteseink, szívesen várunk minden csatlakozni vágyót is. Kennel építéshez keresünk jelenleg elemeket. Több állatvédelemmel foglalkozó egyesülettel, alapítvánnyal kötöttünk együttműködési megállapodást, és szívesen együttműködnénk másokkal is. A Ments meg! Oroszlányi Állatvédő Egyesület is segíti Alapítványunkat, az SZJA 1% megosztásával. Számlaszámuk: 63300123-11062811-00000000

Equus - Baranyi KataLegutóbb, amikor a sikeresnek mondható gyűjtőakciótokról beszámoltunk, kiderült, hogy minden lelkesedés és segítség ellenére a bezárás veszélye fenyegeti az Állatotthont. Erről röviden mit lehet tudni, mi a mostani helyzet?
Igen, sajnos igazak a hírek. Az önkormányzat fél éve kiadott engedélyünket visszavonta. A határozatban az áll, hogy … Az állatok elhelyezését pedig április 30. napjáig meg kell oldanunk, ami nagyon nagy feladatot jelent, hisz nagyon sok kutyánk van és macskák is. A jegyzőtől hosszabbítást kértünk június 30-ig. Valószínűleg új telephelyet fogunk keresni, de az ügy nagyon bonyolult és sok kérdés és kétség van bennünk.

About these ads

About allatvedelem.com

Minden, ami állatvédelem, állatmentés, menhelyek, állatvédő szervezetek, segítség, elveszett, talált állatok...

2 comments

 1. NEm vonhatják vissza. Van egy hosszú cikk, épp azt taglaja, hogy egyetlen önkorm. sem korlátozhatja az állattartást (kivéve persze ha az ÁV. tv-t megszgő módon tartják őket). Megpróbálom bemásolni:Az Önkormányzatok Állatartási Rendeletei
  Egy régóta húzódó probléma végére került most pont. Dr. Pozsonyi Anikó, egyesületi jogász a végére járt a kaotikus önkormányzati rendeleteknek. Az Alkotmánybíróság az önkormányzatok bevett gyakorlata ellen- amelyben általában még visszamenőleges hatállyal is korlátozzák az állattartást- döntött. A cikk tartalma Dr. Pozsonyi Anikó levele, melyben összefoglalja a hatályonkívül helyezést. A levél elsősorban a kutyatartásról szól, de mindenki tudja, hogy ezek a rendeletek a legtöbb önkormányzat esetében, a macskákra is vonatkoznak. Köszönet a macskások és állattartók nevében is az ügyvédnő kitartásáért és áldozatos munkájáért.
  Döntött az Alkotmánybíróság!
  Régi problémája az ebtartóknak, hogy ahány település, annyiféle önkormányzati rendelet szabályozza az állattartást. Leggyakoribb panasz, hogy az önkormányzatok sokszor visszamenőleges hatállyal korlátozták a korábban engedély nélkül tartható állatok számát egyre, vagy kettőre, komoly probléma elé állítva az állattartót, hogy hová költözzön hirtelen, egy kennelre való kutyával.
  Az önkormányzatok nagy érzéketlenséget mutattak az állattartó problémája iránt, ami okán indultak a végeláthatatlan perek , mert az önkormányzatok akkor is eljárást indítottak, ha akár egy kutyával volt több, az engedélyezettnél, akármilyen jól is tartotta azokat az ebtulajdonos.
  Amikor hatályba lépett a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010 (II. 26.) számú kormányrendelet (Kr.) , akkor elkezdtem megküldeni azokat az önkormányzati rendeleteket az Alkotmánybírósághoz, melynek szabályozása véleményem szerint eltért a kormányrendeletben leírtaktól.
  Az Alkotmánybíróság 1244/B/2011 számú határozatában elsőként az Isaszeg Nagyközség Önkormányzati Képviselőtestületének a/2003.(III.26.) rendelet (Ör.) 9.§ (6) és 10.§ (1) alkotmányellenességét állapította meg és semmisítette meg a rendelkezéseket.
  Az Ör. 9.§ (6) az alábbiakat tartalmazta:
  A település belterületén önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanon háromnál több eb nem tartható, kivéve a szaporodást követően az elválasztásig, legkésőbb az eb két hónapos koráig.
  Az Alkotmánybíróság mindenek előtt megállapította , hogy az Ör. 9-10. §.-ainak kutya és macskatartásról , illetve tenyésztésről szóló rendelkezései a Kr. szerinti kedvtelésből tartott állattartást szabályozzák.
  A Kr. 14.§-a a kedvtelésből tartott állatok tartásának részletszabályait tartalmazza, köztük a kedvtelésből tartott állat tartási helyének olyan méretűnek kell lennie, hogy az állat fajára jellemző mozgási igényét ki tudja elégíteni. Ezen túl a Kr. 14.§ (4) alapján a kedvtelésből tartott állat tartási helyének olyan méretűnek kell lennie, hogy az állat fajára jellemző mozgási igényét ki tudja elégíteni. Ezen túl a Kr. a tartási hely területét m2 –ben is meghatározza, hiszen a 14.§ (5) bekezdése alapján „tilos ebet tartósan 10 m2.-nél kisebb helyen tartani”. A csoportosan tartott ebek esetében az akadálytalanul használható terület a Kr. 14.§ (6) alapján minimum 6 m2.
  A 2010 –es Kr. megalkotásával a jogi helyzet alapvetően megváltozott, mivel addig nem volt a kedvtelésből tartott állatok tartásáról országos szintű szabályozás, amelyhez az önkormányzatoknak igazodniuk kellett volna. 2010 óta már van ilyen, így a továbbiakban a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályozása nem lehet a helyi önkormányzatok képviselő testületének biztosított jogalkotási tárgy. Az Ör. a Kr. 14.§ (2), valamint (8) bekezdéseiben meghatározott tartási szabályokon túl nem állapíthat meg azoktól eltérő rendelkezéseket.
  14.§ (2) A kedvtelésből tartott állatot úgy kell tartani, hogy az állat tartása lehetővé tegye annak természetes viselkedését, ugyanakkor a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül ne zavarja.
  14.§ (8) A csoportosan tartott állatok esetében – hacsak az adott fajra vonatkozó tudományosan elfogadott ismeretekből más nem következik – a tartási helyet úgy kell kialakítani, hogy mindegyik egyed versengés és agresszió nélkül egy időben hozzáférjen az etető-, itató-, fürdő-, pihenő-, illetve búvóhelyhez.
  Megjegyezte az Alkotmánybíróság, hogy a Kr.14.§ (2) bekezdése-a Ptk. 100.§-ával összhangban- úgy határozza meg az állattartás módját, hogy az állat természetes viselkedésének biztosítása mellett e tevékenység tartósan és szükségtelenül ne zavarja a környező lakóközösség kialakult élet-és szokásrendjét. Az állatok tartása tehát a Ptk., az Ávtv., valamint a Kr szabályainak betartásával történhet . Amennyiben az állattartással érintett személyeket az állattartás szükségtelenül zavarja tulajdonjoguk gyakorlásában akkor a Ptk.191.§-a alapján a jegyzőhöz és a bírósághoz fordulhatnak birtokvédelmi igényük érvényesítésére. Az állatvédelmi törvény szabályozza az állattartó kötelezettségeit az állattartás körülményeivel kapcsolatban is, továbbá a Kr. is, miképpen állatvédelmi bírság is kiszabható. E jogszabályok alapján a jegyző hatósági jogkörben eljárva az állatvédelmi és állattartási szabályok megsértése esetén megtilthatja, illetve korlátozhatja az állattartást és ebben természetesen kötve van a Kr. szabályaihoz is.
  A felsorolt jogszabályok tehát meghatározták az önkormányzatok hatósági tevékenységét a kedvtelésből tartott állatokkal kapcsolatban is. Az önkormányzat hatósági tevékenységében az engedélyezés nem szerepel, viszont a jegyző számos hatósági intézkedést tehet, ám ezek feltétele, mindig az állatvédelemre vagy állattartásra vonatkozó szabályok megsértése. Előzetes engedélyezésről sehol nincs szó.
  Az önkormányzat tehát egyáltalán nem tilthatja meg a jogszabályoknak megfelelően tartott állatok tartását . Egyedül a jogszabályok megsértése esetén jogosult (akkor is államigazgatási hatáskörben) az állattartóval szemben (aki lehet tenyésztő is) hatósági eszközökkel fellépni.

 2. MA kerül sor az EQUUS kutyasétáltató napjára is! Gyülekezés az Állatotthonnál (Tata, Csapó u. 8.), 14:30-kor! 15:00-kor indulnak a Cseke-tó partjára.
  Vinnivaló: jókedv, nyakörv, póráz, fényképezőgép:)

MINDEN hozzászólást örömmel fogadunk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Követem

Értesítést küldünk minden új bejegyzésről a megadott e-mail címre.